V.v.V. Klaas Mug
Dit is de officiele website van V.v.V. Klaas Mug

5

V.v.V. Klaas Mug
Dit is de officiele pagina van V.v.V. Klaas Mug

In Memorium

Op 2 november 2014 is overleden Piet Posseth oud bestuurslid van V.v.V. Klaas Mug. 
De heer Posseth heeft zitting gehad in het bestuur in de periode van 27-maart 1970 tot 1 april 1982. Naast bestuurslid was Piet Posseth een betuft keatser die o.a. maar liefst 11 keer de Franekeradeel Afdelings Partij wist te winnen voor Klaas Mug. 
Dit is nog niet een andere kaatser van de afd. V.v.V. Klaas Mug gelukt.

 

Alweer meer dan 100 jaar geleden richtte het toenmalige bestuur, met onder meer de toen  61-jarige Klaas Reinder Mug in de gelederen, op 11 september 1898 kaatsclub Klaas Mug op. De huidige VvV is ontstaan in 1920 door een fusie tussen de kaatsclub en de kermiscommissie.

In aanloop naar het Jubileumweekend, dat donderdagavond 5 juli begint, heeft het huidige bestuur ter nagedachtenis van de oprichter en naamgever van de vereniging, een bloemstuk gelegd op het graf van de in 1927 overleden Klaas Reinder Mug.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In 1898 vond Riedster Klaas Mug dat het kaatsen beter georganiseerd kon worden. Hij riep een paar dorpsgenoten bij elkaar. De club kwam er en kreeg zijn naam. K.V. Klaas Mug. Honderd jaar vloog het balletje al over het veld. Voor geld, tabakspotten, halve kistjes sigaren of 'luxe huishoudelijke artikelen'. Maar vooral voor het plezier en de sport. Zaklopen, zeskamp en kuipjessteken werden niet vergeten. Een eeuw geschiedenis van een vereniging: Van het dorp voor het dorp. 
Bron: jubileumboek VvV Klaas Mug 1898 - 1998 
 

Het jaar 1920 bracht een grote verandering voor de kaatsclub Klaas Mug. In dat jaar ging men samen met de merkecommissie op in een nieuwe vereniging: de vereniging voor volksvermaken Klaas Mug, kortweg V.v.V Klaas Mug. Deze verandering had te maken met de jaarlijkse grote kaatspartij op Kermiszondag. Deze werd georganiseerd door de kermiscommisie en de kastelijn. Op een gezamelijke vergadering werd besloten om "de lapen gear te smiten" en hierdoor werd K.V veranderd in V.v.V 
Bron: jubileumboek VvV Klaas Mug 1898 - 1998 

Lange tijd was het kaatsen alleen voor de mannen. Vrouwen wisten hierdoor weinig af van de kaatssport, ze konden de wedstrijden die de mannen speelden hierdoor slecht of niet volgen. Jan Kingma in de jaren 30 hoofdmeester merkte op dat het kaatsen minder populair werd en zette zijn jongens aan het kaatsen. Zijn idee werkte en hij kwam op het idee om ook de meisjes op school het kaatsen te leren. Er was immers geen betere manier om het spel en puntentelling te leren begrijpen dan om mee te doen met het spel. In de krant van 21 augustus 1942 stond er een stukje leesbaar over de meisjes die kaatsten. Inmiddels kaatsen overal de vrouwen gewoon mee en doen vaak niet onder voor de mannelijke kaatsers. 
Bron: jubileumboek VvV Klaas Mug 1898 - 1998 

Voor meer informatie lees eens in het jubileumboek. Wanneer u dit niet in bezit heeft vraag er dan eens naar bij een van de bestuursleden van V.v.V klaas Mug. 

 

 

Historie